אין איך להכין אף אחד לרגע הזה בו אתם, או מישהו שאתם אוהבים, מוצא את עצמו לפתע מול צו המצווה על אשפוז כפוי. אנחנו לא אוהבים שכופים עלינו דבר, ובטח שלא אשפוז. אבל ישנם אנשים שמתוקף תפקידם, הקשה והמאתגר, נדרשים לבצע מדי יום, ולעיתים אף מספר פעמים ביום, החלטות קשות שמהוות רגע מכריע בחיים של אחרים, רגע שיכתיב לא מעט איך יראו המשך החיים של פלוני.
במרבית הפעמים מדובר בפסיכיאטריים מחוזיים במחוזות השונים בישראל, או במנהלי בתי החולים הפסיכיאטרים השונים הפרושים ברחבי המדינה. אנשים אלו אומנו במשך שנים, למדו, עבדו והתקדמו במקצוע, אך לא ניתן להקל ראש גם בלחץ שהם נמצאים תחתיו. בכל זאת, לחתום על צו לאשפוז בכפייה של אדם אחר זה לא דבר שנעשה בקלות הדעת.
במילים אחרות, כל המעורבים בדבר, מהמאושפז, דרך הפסיכיאטר, ועד למשפחה ולמעגל החברים של המאושפז, כולם עוברים טלטלה רצינית.
איך כל זה פוגש את תחום המשפט?
אם נושא זה לא היה מורכב מספיק בפני עצמו, הרי שאתם יכולים רק לתאר לעצמכם את רמת המורכבות שנושא זה של אשפוזים פסיכיאטריים ומחלות נפש מקבל כאשר הוא פוגש, והוא בהכרח פוגש, את תחום המשפט. עולם המשפט בישראל, כמו גם בכל העולם, מורכב ומסועף בצורה שקשה לתאר. השילוב שלו עם עולם הפסיכיאטריה הוא תחום נפיץ למדי, הדורש ידע, ניסיון, עדינות ואנושיות, לצד פעולה נחושה וחדה.
קחו לדוגמא שני נושאים עיקריים בתחומים הנ”ל – צו אשפוז מול הוראת אשפוז:
- צו אשפוז פלילי – ישנו הליך שמטרתו היא הכרעת השאלה האם האדם הנידון צריך להימצא באשפוז בכפייה או בכלל במעצר. מדובר במצבים משפטיים בהם אדם מואשם בפלילים, אך עולה השאלה האם אדם זה בכלל כשיר לעמוד מול בית המשפט. נושא מורכב בעולם המשפט הוא נושא הגנת “אי-שפיות”, בה טוען הנאשם, או שמה טוענים בשמו עורכי דינו, כי העבירה או העבירות המיוחסות לו בוצעו במצב של אי-שפיות, זמני או קבוע (מצב פסיכוטי).
- הוראת אשפוז אזרחית – במצבים אלו הסמכות על האדם היא לא בידי בית המשפט, אלא בידי מנהל בית החולים הפסיכיאטרי או הפסיכיאטר המחוזי, ולאחר מכן בסמכותה של הוועדה הפסיכיאטרית המחוזית. כאן תפקידם של בתי המשפט עולה על הפרק רק בדיונים על-רקע ערעור על החלטות שביצעה הוועדה הנ”ל, במידה, כמובן, ומי מהצדדים מגיש ערעור על ההחלטה.
כובד הראש וקלות התנועה
בכל הנוגע לתחום של אשפוז כפוי ומחלות נפשיות יש צורך מן הצד האחד ביכולת לקבל החלטות מהירות וחדות, החלטות הרות גורל אך לעיתים קרובות מצילות חיים, ומן הצד השני לקחת בחשבון מגוון משתנים בכובד ראש ובשיקול דעת עמוק.
דוגמא אחת למצבים שכאלו היא כאשר מטופל מגיע לבי”ח במצב בו הוא מהווה סכנה ברורה לסביבה שלו או לעצמו, או מנגד מצב בו מהר מאוד לאחר אשפוז בכפייה המטופל מתאושש ומראה יציבות משמעותית וחזרה לקו מחשבה בריא והגיוני, או אז יש לעיתים לפעול במהרה ו”לחלצו” מהאשפוז הכפוי לטיפול מרפאתי אחר.