דלית, אישה בת 26, פנתה עם בן זוגה לאחר כשנתיים של אי פריון. עברה ברור מלא שהעלה עודף משקל משמעותי לאישה ומחזורים לא סדירים. האישה התבקשה לרדת במשקל . הצטרפה לתוכנית מסודרת של דיאטה ופעילות גופנית. לאחר ירידה במשקל של 6 ק”ג מחזורים הפכו לסדירים ולאחר כחצי שנה הרתה באופן ספונטני.
עודף משקל הן בנשים והן בגברים הינה תופעה נפוצה מאוד ונחשבת למצב לא בריא ואף מוגדרת כמחלה. שכיחות עודף משקל באוכלוסייה עולה בשנים האחרונות בגלל תזונה לא בריאה וחוסר הקפדה על אורח חיים בריא. עודף משקל משפיע לרעה על בריאותינו באופן כללי, גורם לעמידות לאינסולין וסכרת, מחלות לב וכלי דם, והשפעתו באה לידי ביטוי כבר בגיל צעיר גם באפשרות לפגיעה בפוריות האישה והגבר.
מה מוגדר כעודף משקל?
עודף משקל מוגדר לפי סולם ערכים של BMI (Body Mass Index), המתייחס ליחס בין המשקל לגובה. יש עקומת ערכים המתאימה לילדים, נשים וגברים. באופן כללי באנשים בוגרים ה BMI נחלק ל 4 קבוצות עיקריות- עד 18.5 משקל נמוך, 18.5-24.9 משקל תקין, 25-29.9- עודך משקל, 30 ומעלה השמנת יתר ומעל 35- השמנת יתר קיצונית. ההמלצה למשקל תקין היא בטווח של 18.5-25. המשקלים הנמוכים כמו גם המשקלים העודפים קשורים לסוגי תחלואה שונים.
נשים עם עודף משקל לעיתים רבות סובלות ממצב הקרוי תסמונת השחלה הפוליצסטית והמלווה בסימפטומים של אקנה, תשעורת יתר, מחזורי ווסת לא סדירים ולעיתים העדר ווסת במשך שבועות עד חודשים. ברור לכל שמצב זה מפחית משמעותית את היכולת של האישה להרות, כי בהעדר ווסת גם הביוץ לא קיים. ממחקרים שונים רואים שירידה של כ 5% ממשקל גופם (בין 5-8 ק”ג) יכולה להחזיר את סדירות הווסתות, להפחית את הסימפטומים של הבעיה ואף לאפשר הריונות ספונטניים.
מעבר לכך, נשים שבכל זאת יהרו, נמצאות בסיכון מוגבר לעומת האוכלוסייה הכללית להפלות מוקדמות, מהלך הריון קשה יותר הכולל סכרת ויל”ד של הריון. מצבים אלה במהלך הריון עלולים לגרום ללידות מוקדמות ופגות משמעותית או למצבים של עוברים גדולים לגיל ההיריון בגלל סכרת ולידות קשות. גם הסיכון לסיבוכים בלידה עולה ונשים עם עודף משקל נוטות יותר ללדת בלידות מכשירניות כמו וואקום או בניתוחים קיסריים.
במחקרים שונים שבחנו את איכות תאי המין- זרע וביציות, יש עדויות על ירידה בתפקוד ובאיכות של תאי רבייה אלה ע”ר סביבה לא ידידותית לייצור הזרע והביציות. בנשים עם עודף משקל הסביבה השחלתית נוטה לייצור הורמונים זכריים יותר מהדרוש לשם תפקוד תקין של השחלה והסביבה בה מתפתחות הביציות היא פחות טובה לצורך השגת ביציות טובות. גם מבחינת ייצור הזרע באשכים, כאשר הטמפרטורה באשכים עולה, איכות הזרע הנוצר יורדת. ולמה עולה הטמפרטורה באשכים? בגלל עודף משקל ושומן עודף באזור הבטן והירכיים המחממים את האשכים.
אז מה לעשות?
תזונה בריאה, הקפדה על אכילת כל אבות המזון, פעילות גופנית מסודרת הם שיובילו לירידה במשקל של לפחות 5% ממשקל הגוף, ויביאו לשיפור משמעותי בתחושה הכללית שלכם, יביאו למחזורים סדירים וישפרו את איכות הביציות. התהליך הזה נכון גם לגבי גברים עם עודף משקל.
יש מה לעשות, לא לוותר, לקבל עזרה מדיאטנית, מדריכי כושר ולבוא לשיחת התייעצות עם רופאת פוריות מומחית לטיפולי פוריות, טיפולי פריון והפריה חוץ גופית (IVF) כדי לקבוע מה היעד.
לאחר ירידה במשקל, הדרגתית ומבוקרת עולים הסיכויים למהלך הריון תקין ובריא וכמובן שעולים הסיכויים לחבוק ילד בריא.
בעידן הטכנולוגיה הרפואית המתקדמת של ימינו, ניתן לסייע לזוגות ויחידים רבים אשר כשלו מאמציהם בהבאת ילד לעולם בדרך הטבעית מסיבות פוריות שונות. פרופ’מ עינת פז מנהלת היחידה להפריה חוץ גופית (IVF), במחלקת נשים ויולדות בבית החולים הילל יפה מזמינה אתכם ליעוץ וטיפול בקליניקה פרטית. טיפולי פוריות, טיפולי פריון, שימור פוריות, פוריות הגבר, פוריות האישה, הפריה חוץ גופית, שאיבת ביציות, תרומת ביציות ועוד. לקבלת מידע ולתיאום תור למרפאה פרטית התקשרו: 051-2809024 או בקרו באתר בכתובת: https://www.dr-paz.co.il/.